Sfeer afbeelding van spelende kinderen

Naar de basisschool

Als uw kind 3 jaar is, mag u uw kind aanmelden op een basisschool. In Nederland gaan kinderen van 4 jaar oud voor het eerst naar de basisschool. Hier leest u welke 5 stappen er zijn voordat uw kind voor het eerst naar school gaat en wat u moet doen.

In 5 stappen naar de basisschool

Stap 1: een school kiezen

In Utrecht kunt u kiezen uit meer dan 100 openbare en bijzondere basisscholen. Er zijn verschillende soorten basisscholen. U kunt uw kind aanmelden op elke basisschool in Utrecht. Dat is fijn, want zo kunt u een school kiezen die past bij uw kind en bij u. Bezoek daarom verschillende scholen, voordat u uw kind aanmeldt.

Informatiemomenten

Veel scholen organiseren informatiemomenten. Of u kunt bellen naar een school voor een afspraak om kennis te maken. Elke school heeft een (digitale) schoolgids. Op de websites van de scholen staat ook veel informatie. Op de scholenopdekaart.nl kunt u scholen met elkaar vergelijken. Meer informatie over brede scholen in Utrecht vindt u op Brede School Utrecht.

Voor u en uw kind is het misschien fijn als de school in de buurt is. U komt daar bekenden tegen uit uw buurt en het scheelt reistijd.

Bekijk de kaart met scholen bij u in de buurt

test kaart

Interesse aangeven voor kind jonger dan 3

Is uw kind jonger dan 3 jaar? Dan kunt u bij sommige scholen uw interesse doorgeven. Het geeft u geen recht op een plek op deze school. Dit is vooral zodat scholen weten hoeveel leerlingen zij kunnen verwachten. In sommige gevallen hebben scholen kinderen jonger dan 3 op een wachtlijst geplaatst. Dit is wettelijk niet toegestaan. Een plek op school die u is beloofd voor de derde verjaardag van uw kind, is niet geldig. U meldt uw kind na de 3e verjaardag van uw kind opnieuw via het formulier hier aan.

Aanmelden

Hebt u een school gekozen? Meld uw kind dan aan.

Stap 2: aanmelden

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur