Stap 3: verdeling van de plaatsen

De gemeente Utrecht verzamelt alle aanmeldingen van 1 kwartaal in een systeem. Na de laatste dag van het kwartaal worden de plaatsen op de basisscholen eerlijk verdeeld. Er zijn hiervoor een aantal voorrangsregels.

De meeste basisscholen in Utrecht hebben genoeg plek. Heeft de school van uw 1e voorkeur genoeg plek? Dan krijgt uw kind op die school een voorlopige plaats. Als uw kind daarna inschrijft bij de school is de plaats definitief gemaakt (meer over inschrijven leest u bij stap 4).

Zijn er meer aanmeldingen voor een school dan plaatsen? Dan worden eerst de kinderen met voorrang voorlopig geplaatst. De voorrangsregels worden dus alleen gebruikt als er meer aanmeldingen dan plekken zijn. Als het nodig is, komt er een loting. De loting wordt gedaan met aanmeldingen die dezelfde voorrang hebben.

Komt uw kind niet op de school van uw 1e voorkeur, dan wordt er automatisch gekeken of de 2e of anders 3e, of volgende school wél plek heeft. Bij scholen die geen plek meer hebben komt uw kind op de wachtlijst.

Volgorde van voorrangsregels

1. Broer/zus voorrang

Zit er al een oudere broer of zus op de school van uw 1e voorkeur én meldt u uw kind aan in het kwartaal waarin hij/zij 3 jaar wordt? Dan krijgt uw kind altijd een plaats. Broer/zus voorrang is ook van toepassing op halfbroertjes, halfzusjes, stiefbroertjes en stiefzusjes ingeschreven op hetzelfde adres.

2. Peuteropvang voorrang (VE-indicatie)

Zit uw kind op een peuteropvang? Dan kan uw kind voorrang krijgen op de school die samenwerkt met deze peuteropvang. Hiervoor zijn er 3 eisen:

  • Uw kind heeft het advies gekregen van het consultatiebureau om naar de voorschool (peuteropvang) te gaan (VE-indicatie).
  • Uw kind gaat voordat het 3 jaar is ten minste 4 maanden 2 dagdelen (8 uur) per week naar de voorschool.
  • De voorschool werkt samen met de school van uw 1e voorkeur. Op de kaart met scholen staat bij de school of er voorrang wordt gegeven. U kunt dit ook aan de school vragen.

3. Integraal Kind Centrum voorrang

Zit uw kind op een Integraal Kind Centrum (IKC) waar de school van uw 1voorkeur onderdeel van is? Én gaat uw kind voordat het 3 jaar is ten minste 12 maanden, 4 dagdelen (16 uur) per week naar het IKC? Dan heeft uw kind voorrang op deze school. Op de kaart met scholen staat bij de school of er voorrang wordt gegeven. U kunt dit ook aan de school vragen.

4. Buurt voorrang

Kiest u voor 1 of meerdere van de 4 dichtstbijzijnde scholen in de buurt? Dan heeft uw kind buurt voorrang. De voorrangsscholen voor het woonadres van uw kind vindt u op de kaart met scholen. Hebt u een co-ouderschap, dan telt het hoofdadres van het kind. Scholen die aan de rand van Utrecht staan, geven ook buurt voorrang aan kinderen die in een buurgemeente wonen en die binnen 1.000 meter van de school wonen.

Zijn er nog plaatsen over?

Dan worden de plaatsen op deze volgorde verdeeld. 

  • Eerst kinderen met buurt voorrang die niet op hun 1e voorkeur zijn geplaatst en de school als 2e, 3e, 4e, 5e, 6e, 7e, 8e voorkeur hebben.
  • Daarna kinderen zonder buurt voorrang, die in Utrecht wonen.
  • Tot slot de kinderen die buiten Utrecht wonen.

Uitzondering: stedelijke scholen

Voor de stedelijke scholen maakt het niet uit hoe ver uw kind van de school af woont. Na de voorrangsregels 1, 2 en 3 loopt het plaatsen anders.

  • Kinderen die in Utrecht wonen krijgen voorrang op de scholen: Al Amana Leidsche Rijn (Al Arqam), Al Amana Overvecht, Al Amana Zuilen (Aboe Daoed), Al Hambra, De Fakkel – cultuurprofielschool, KBS Montessori Buiten Wittevrouwen, Nieuwe Regentesseschool, Openbare Montessorischool Oog in Al.
  • Kinderen die in Utrecht én andere gemeenten wonen krijgen evenveel voorrang op de scholen: Agora Hub 030, Basisschool De Wissel, Eben-Haëzerschool, HAPPY KIDS Basisschool Xperience, Montessori Kindcentrum LEF, Shri Krishna School, Vrije School Utrecht.

Elk kind in Utrecht krijgt voorrang op de 4 dichtstbijzijnde scholen in de buurt. De loopafstand tussen het woonadres van uw kind en de scholen bepaalt welke scholen dat zijn. Een systeem berekent de loopafstand met een netwerkkaart (Open Street Maps) met extra wandel- en fietspaden en oversteekplaatsen. Er wordt uitgegaan van de ingang van de school of het schoolplein en voor de adressen van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De berekening van de loopafstand wordt elk jaar opnieuw gemaakt.

Op de kaart met scholen staan de voorrangsscholen voor elk adres. Op de kaart kan de getoonde afstand van een adres tot een school afwijken. De kaart laat de loodrechte afstand zien.

Dit ligt aan de situatie:

  • Weet u het nieuwe adres in Utrecht al in het kwartaal waarin uw kind 3 jaar wordt? U kunt het nieuwe adres in de aanmelding opgeven. Uw kind krijgt dan voorrang op de scholen in uw nieuwe buurt in Utrecht. Als u al een aanmelding had gedaan en uw nieuwe adres tijdens de aanmeldperiode bekend wordt, kunt u een nieuwe aanmelding doen.
  • Heeft uw kind al een voorlopige plaats op een school gekregen? En blijkt daarna dat u binnen Utrecht gaat verhuizen? Doe dan een nieuwe aanmelding met uw nieuwe adres als u naar een school in de nieuwe buurt wilt. Dit kan totdat uw kind 4 jaar is geworden.
    U kunt uw kind alleen nog aanmelden bij scholen die na het verdelen van de plaatsen nog plek hebben. Kijk hiervoor op de lijst van scholen met plek voor het geboortejaar van uw kind. Bij scholen die geen plek meer hebben komt uw kind op de wachtlijst.
  • Verhuist u vanuit een andere gemeente naar Utrecht na het kwartaal waarin uw kind 3 is geworden? Vul dan een aanmelding in met uw nieuwe adres. Dit kan totdat uw kind 4 jaar is geworden.
    U kunt uw kind alleen nog aanmelden bij scholen die na het verdelen van de plaatsen nog plek hebben. Kijk hiervoor op de lijst van scholen met plek voor het geboortejaar van uw kind. Bij scholen die geen plek meer hebben komt uw kind op de wachtlijst.
  • In Utrecht komen er dagelijks woningen bij. Kunt u op de kaart met scholen uw nieuwe adres niet vinden? Dan staan er voor uw adres nog geen voorrangsscholen in het systeem. Handmatig toevoegen is nodig. Bel hiervoor met 14 030, het informatienummer van de gemeente Utrecht.

De school kan in alle situaties bij de inschrijving vragen om een bewijs van het nieuwe adres.

De schoolbesturen kunnen bij hoge uitzondering afwijken van de regels. Dit heet de hardheidsclausule. Schoolbesturen wijken alleen in heel bijzondere gevallen af van de regels. U kunt het schoolbestuur vragen om de hardheidsclausule te gebruiken. Bijvoorbeeld als u vindt dat de regels voor u of uw kind erg nadelig zijn. Schoolbesturen bespreken elk jaar met elkaar of ze de hardheidsclausule hebben gebruikt, waarom ze dat hebben gedaan en hoe vaak ze dat hebben gedaan.

Als een groep ouders zich samen aanmeldt, dan heet dat een ouderinitiatief. Soms krijgt een ouderinitiatief voorrang op een bepaalde school via de hardheidsclausule. Ouders doen dit bijvoorbeeld zodat de samenstelling van de school een betere afspiegeling van de buurt wordt. De groep ouders moet dit overleggen met de school. Als de school het eens is met de ouders, kunnen de ouders het schoolbestuur vragen om de hardheidsclausule te gebruiken.

Wordt uw kind uitgeloot, dan zet het systeem uw kind automatisch op volgorde op de wachtlijst totdat uw kind 4 jaar is. Soms komen er na de plaatsing nog plaatsen vrij. In dat geval neemt de school contact met u op om te overleggen. Na de leeftijd van 4 jaar gaat uw kind van de wachtlijst af. Er wordt aan ouders en scholen niet bekend gemaakt op welke plek op de wachtlijst een kind staat. Scholen hebben zelf geen wachtlijsten.

Is uw kind 4 jaar of ouder en wilt u dat uw kind naar een andere basisschool gaat? Neem dan contact op met de school van uw voorkeur. De aanmelding loopt niet via deze website.

Bekendmaking verdeling van de plaatsen

Als u het aanmeldformulier heeft ingevuld krijgt u een e-mail van de gemeente Utrecht. Hierin staat dat de gemeente Utrecht uw aanmelding heeft ontvangen. Binnen 2 weken na het sluiten van de aanmeldperiode krijgt u weer een e-mail van de gemeente Utrecht. Hierin staat voor welke school uw kind een voorlopige plaats heeft gekregen. Om de plaats definitief te maken schrijft u uw kind in bij de school.

Heeft uw kind geen plaats gekregen?

Is het niet gelukt om uw kind te plaatsen op 1 van de scholen van uw voorkeur? Dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld maar 1 of 2 scholen hebt opgegeven en er voor deze scholen te veel aanmeldingen waren. Wij nemen dan contact met u op. Uw kind komt op de wachtlijst bij de scholen die geen plek meer hebben. U kunt uw kind alleen nog aanmelden bij scholen die na het verdelen van de plaatsen nog plek hebben. Kijk hiervoor op de lijst van scholen met plek voor het geboortejaar van uw kind.

Heeft uw kind een plaats gekregen, maar wilt u toch nog wisselen van school?

Doe dan een nieuwe aanmelding. Dit kan totdat uw kind 4 jaar is geworen. Geef hierbij aan dat uw nieuwe aanmelding de vorige aanmelding vervangt. De laatste aanmelding is geldig.

U kunt uw kind alleen nog aanmelden bij scholen die na het verdelen van de plaatsen nog plek hebben. Kijk hiervoor op de lijst van scholen met plek voor het geboortejaar van uw kind. Bij scholen die geen plek meer hebben komt uw kind op de wachtlijst.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur